educatie

mantrailing vermiste personen

mantrailingGeschiedenis Mantrailing bij ANIMALE

Mantrailing is een intensieve training en opleiding voor handlers die hun hond willen klaarstomen als search en rescue hond.

Honden gebruiken van nature hun neus om te zoeken naar voedsel, voor het onderzoeken van geuren van andere honden en dieren, enz. Door training en oefening kunnen honden met hun goed werkende neus ook een geurspoor van een mens volgen. Ze hebben de capaciteit om mensen van elkaar door diens geur te onderscheiden. Als mens verlies je continu een specifiek eigen, persoonlijke geur. Als je loopt vormt deze geur een geurpad of geurspoor. Mantrailing is een vorm van speuren door honden waarbij ze een specifiek persoon kunnen “opsporen” door diens geurpad te volgen van waar hij/zij weggelopen is tot aan waar hij/zij zich bevindt.

Doordat honden stereo kunnen ruiken en tegenlijk kunnen in-en uitademen en de geur in de hersenen verwerken, bepalen ze de looprichting van een persoon. Ze kunnen dus ruiken in welke richting de persoon vertrokken en gelopen is. Speuren is ontzettend leuk om samen met je hond te doen en, als je het goed traint en lang genoeg met je hond beoefent, kun je met speuren zelfs mensenlevens redden en vermiste personen zoeken. Maar dit is alleen weggelegd voor de allerbeste speurneuzen en vooral na vele jaren oefenen en trainen. Een reddingshond moet niet alleen een “gemakkelijk” spoortje kunnen uitwerken maar alle complexe varianten van routes in alle soorten omgevingen, op alle verschillende ondergronden en met tal van afleidingen kunnen werken en dan nog steeds DIE ene persoon tussen de geuren van alle anderen kunnen vinden. Naarmate een persoon langer weg is, vervaagt diens geurspoor. Het komt dan aan op goed getrainde honden in te zetten die dan nog steeds een persoon kunnen vinden.

Sinds 2009 kunt u bij ANIMALE terecht voor deze training op zowel professioneel als recreatief niveau, in beiden trainingen wordt wel op serieuze wijze getraind.

Geschiedenis Mantrailing bij ANIMALE

Patricia vertelt : "Speuren is erg "hot" op dit moment. Speurhondenscholen schieten als paddestoelen uit de grond en ik vind dat een goed gegeven. Je kunt er heel veel meerwaarde mee geven aan het leven van je hond. Daarnaast is het een van de meest leuke bezigheden om samen met je hond te doen en samen te werken. Als je het professioneel aanpakt en er jaren keihard voor werkt, kun je er ook mensenlevens mee reddden en dat was nu juist mijn drijfveer om te speuren naar mensen. Het is mijn passie al heel wat jaren en dat zal nog lang zo blijven. Inmiddels heb ik samen met mijn inzetteam al flink wat ervaring opgedaan met realcase vermissingen. Iedere vermissing is anders en teamwork geeft het resultaat, zonder teamwork kun je met de beste speurhond geen resultaat bereiken. Vandaar dat ons professioneel team ook een zeer strenge toetredingsselectie heeft. Hoe graag we ook iedereen zouden willen toelaten, in het inzetteam hebben wij maar 1 doel en dat is een vermiste vinden. In de fungroepen staat vooral het op leuke en goede wijze samenwerken met je hond op het programma en worden veel minder strenge regels gesteldt, je komt immers voor je plezier en wilt er ook bij leren. Naast funlessen bieden wij ook gespecialiseerde speurhondengeleider opleidingen, mantrailing workshops en uitgebreide seminars in binnen-en buitenland. Voor elke gepassioneerde speurder hebben we dus een plekje en een mogelijkheid om onder onze begeleiding zijn passie uit te voeren."

Als onderdeel van de gedragspraktijk bood ANIMALE zo’n 7 jaar geleden (2009) naast de specialisatie begeleiding bij probleemhonden voor het eerst de cursus mantrailing voor ‘fun’ aan. Zelf gebruikten we speuren al als uitlaatklep voor onze eigen honden die graag met hun neus bezig waren en dit niet voldoende kwijt konden in hun dagelijkse wandelingen en bezigheden. Omdat Patricia er zelf erg enthousiast over was en veel plezier beleefde aan het speurwerk met haar honden, heeft ze het speuren verder ontwikkeld in een cursus. Gestart werd met een groep instructeurs die bereidt waren deze uitdaging aan te gaan. Ze waren de eerste cursisten die leerden speuren op mensen. Het mooie is drie van hen zitten nu nog steeds gezamenlijk met Patricia in het professionele Mantrailing team K9 search and Rescue. Later (begin 2010) zijn wij pas een hondenschool met gehoorzaamheidslessen erbij gestart. Zowel nieuwe als ervaren handlers en honden die graag op professionele wijze bezig willen zijn met Mantrailing kunnen bij ons dan ook terecht voor een intensieve begeleiding. Startershonden en handlers dienen eerst de basistraining mantrailing gevolgd te hebben voordat men in de gevorderde groepen kan meetrainen. Indien u interesse heeft in de mantrailtraining, neem contact met ons op. Naast de trainingsgroep , de modules speurhondengeleider en seminars, kunt u ook middels priveles of een workshop met Mantrailing kennismaken. Wij komen graag naar u toe voor een workshop voor uw vereniging of club. Bel of mail ons voor meer informatie.

Hoe gingen we als reddingshondengroep verder?

Ondertussen waren enkele zeer gemotiveerde teams bezig met het opbouwen van hun training en in 2013 zijn wij naast onze "fun" teams met deze groep gemotiveerde speurders ook het professionele Mantrailing team Stg. Mantrailing Limburg gestart, dat al meerdere succesvolle inzetten volbracht heeft en mensen getraceerd heeft. De doelstelling van deze stichting is om op een professionele wijze honden en hun geleiders op te leiden en in te zetten om specifieke vermiste personen te traceren. De mantrailhonden zoeken middels aanbieden van een specifieke geur van een specifiek persoon. De geur die van een vermist persoon aangeboden wordt, kan zeer uiteenlopend zijn. Van een koffer die een persoon vastgehad heeft, zoals hiernaast, tot aan een deurknop of autozit. De honden worden getraind voor zoektochten in natuur (buiten) gebied, in stedelijk gebied en binnenlokaties. Met dank aan mr. John Salem die ons team al jaren op afstand bijstaat met delen van zijn ervaring in realcase werk heeft het team onder leiding van inmiddels hoog gewaardeerd Mantrailinstructeur Patricia Spee enorme vooruitgangen gemaakt. Deze vooruitgangen blijven niet onopgemerkt, uiteraard willen velen die commercieel de tak van sport beoefenen hiervan meeprofiteren, en leggen linken naar onze school en stichting. Wij adviseren u deze vooral bij ons te controleren zodat u verzekert bent dat partijen daadwerkelijk een link met ons hebben of dit slechts als commerciele kreet gebruiken, wij bieden graag helderheid.

Na de opstart van deze stichting werd deze meer en meer benaderd door andere trainers, hondenscholen en geinterresseerden omdat men er meer van wilde weten, met ons mee wilde kijken en speuren eveneens op het "menu" van hun hondenschool wilde zetten. Na deze grote interesse van buitenaf en de ervaringen met belangstellenden heeft de stichting belsoten om de kennisoverdracht enkel nog via ANIMALE te laten verlopen en kunt u voor alle trainingen op gebied van speuren enkel nog bij ons terecht. Na blijk van geschiktheid van het K9 team, kunnen geleider en hond gevraagd worden zich bij het vrijwilligers-team van de stg. te voegen dat inzetbaar is. Alle teamleden hebben een gezamelijk doel voor ogen n.l. zo snel mogelijk op een veilige manier een vermist persoon te traceren d.m.v. teamwork en optimale inzet. Trainen en participeren binnen de stg. uit eigenbelang wordt binnen de groep niet gewaardeerd of getollereerd.

De vrijwilligers binnen de stg. werken zonder winstoogmerk en geheel op vrijwillige basis. Tijdens inzetten (zoekacties) zal het team samenwerken met andere reddingsteams en plaatselijke politie indien noodzakelijk.

Wilt u het team van Stg. Mantrailing Limburg ondersteunen? Dat kan middels sponsoring maar ook door mee te helpen bij de trainingen. Neem hiervoor contact met ons op 045-5680398. De website van de stichting www.mantrailing-limburg.nl

De honden en handlers van Stg. Mantrailing Limburg zijn 24/7 inzetbaar, u kunt hen bereiken onder het noodnummer hieronder vermeld.  

Bereikbaarheid noodnummer vermissingen  06-12560250, Patricia Spee

 

De trainingen en stichtingswerk worden mede mogelijk gemaakt door :

Animale Gedragspraktijk voor Dieren- Wijnandsrade

Animale Educatie