GEDRAGSPROBLEEM

agressieve-hond-300x300Een probleem is pas een probleem als het door de eigenaar zelf als een probleem of vervelend ervaren wordt. Echter een hond kan ook door zijn gedrag een bedreiging vormen of voor overlast zorgen in zijn directe omgeving of voor zichzelf. In onze huidige maatschappij waarin honden steeds meer een onderdeel vormen van het gezin, is het belangrijk dat een hond zich sociaal gedraagt. Maar nog belangrijker is dat de eigenaar van de hond zijn hond begrijpt. Wij helpen u graag hierbij om uw hond nog beter te leren kennen en hiermee probleemgedrag te voorkomen of op te lossen.

Voorbeelden gedragsproblemen zijn:

 • Onzindelijkheid, vernielen of blaffen tijdens alleen zijn,
 • Weglopen, van huis of tijdens wandeling,
 • Trekken aan de lijn of niet willen lopen aan de lijn,
 • Angsten (bijvoorbeeld voor vuurwerk, onweer, trekkers, volwassenen of kinderen e.d.),
 • Agressie naar mensen, soortgenoten of andere dieren,
 • Agressie tussen honden binnen het gezin,
 • Druk en ruw gedrag naar kinderen,
 • Onnodig veel blaffen en/of vernielen,
 • Overmatig blaffen en/of druk gedrag, ongehoorzaamheid,
 • Hyperactiviteit of depressivitiet,
 • Staartjagen, zelfbeschadiging,
 • Gedrag dat erg vaak en hevig wordt vertoond (bijv. rondjes lopen) e.d.

 

Uiteraard kan een hond meerdere probleemgedragingen tegelijk vertonen.

WAAROM GEDRAGSTHERAPIE?

58Het volgen van een gehoorzaamheidscursus is een eerste stap om van uw hond een gehoorzame huisvriend te maken en om probleemgedrag te voorkomen. Niet altijd is dat een garantie dat uw hond geen gedragsprobleem ontwikkelt. Door verschillende oorzaken en gebeurtenissen kan een hond zich toch anders gedragen en probleemgedrag ontwikkelen. Het volgen van een cursus alleen is dan niet meer voldoende, er zal dan deskundige hulp en advies nodig zijn om deze problemen op te lossen.
Gedragspraktijk ANIMALE helpt u de oorzaak van het probleem te achterhalen en het gedrag van uw hond te begrijpen. Gedragstherapie is gericht op de individuele hond en eigenaar en de toegeschreven therapie is uniek voor die hond en eigenaar met dat specifieke probleem. Met het opstellen van een therapie wordt een oplossing geboden, echter de juiste uitvoering van de adviezen en oefeningen door de eigenaar zorgen voor het succes.

{loadnavigation}

57Het eerste gedragsconsult zal afhankelijk van de situatie plaatsvinden in de vorm van een huisbezoek of soms in de praktijk. In de meeste gevallen willen wij de hond in zijn eigen omgeving zien en wordt een huisbezoek afgelegd. Het kan nodig zijn dat u voor het consult een vragenformulier dient in te vullen, zodat er tijdens de eerste afspraak meer tijd is om het specifieke gedrag van uw hond te bespreken en te bekijken. Het formulier zal dan van te voren naar u thuis gestuurd worden en dient tenminste twee dagen voor de afspraak teruggestuurd zijn.

lees verder

gedragsspreekuurErvaart u problemen met uw hond/pup en twijfelt u om een gedragstherapeut in de arm te nemen omdat het ook weer niet zo'n groot probleem is, maar wilt u toch graag een goed advies of gesprek met een specialist? Of is uw hond bang voor een behandeling bij  de 'dieren'arts?  Maak dan een afspraak voor het gedragsspreekuur bij Dierenkliniek Margraten. Tijdens het spreekuur kunt u uw vragen voorleggen aan erkend Kynologisch gedragstherapeut Patricia Henskens-Spee. Na een intake met u en observatie van uw hond kan de gedragstherapeut u adviseren en ook bepalen welke behandeling er eventueel verder ingesteld moet worden om de problemen aan te pakken.

Ook voor opvoedvragen voor bijvoorbeeld uw jonge of nieuwe hond, kunt u tijdens het gedragsspreekuur terecht. Veelal krijgt u direct antwoord en een praktisch advies waarmee u aan de slag kunt.

Het gedragsspreekuur wordt gehouden bij Dierenkliniek Margraten, Rijksweg 42a te Margraten (www.dierenkliniek-margraten.nl) en wel op dinsdagochtend tussen 9.00 uur en 11.00 uur
Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met Dierenkliniek Margraten op tel. 043-4589238 of bij Gedragspraktijk ANIMALE op tel. 045-5680398.

Dierenarts Evi Huybrechts en Kynologisch Gedragstherapeut Patricia Henskens-Spee werken al geruime tijd nauw samen. Dit geeft een optimale zorg voor uw trouwe viervoeter niet alleen bij een lichamelijk- maar ook gedragsmatig probleem.

{loadnavigation}