educatie

Speurhonden geleider I,II en III & Mantrailing Instructeur

educatie inleidingSPEURHONDENGELEIDER

Geschiedenis Mantrailing bij ANIMALE

"Speuren is erg "hot" op dit moment. Speurhondenscholen schieten als paddestoelen uit de grond en ik (Patricia) persoonlijk vindt dat een goed gegeven. Je kunt er heel veel meerwaarde mee geven aan het leven van je hond. Daarnaast is het een van de meest leuke bezigheden (vindt ik :) ) om samen met je hond te doen en als je het professioneel aanpakt en jaren keihard voor werkt ook mensenlevens mee reddden en dat was nu juist mijn drijfveer om te speuren naar mensen, het is mijn passie al heel wat jaren en dat zal nog lang zo blijven.

Als onderdeel van mijn gedragspraktijk ANIMALE boodt ik zo’n 7 jaar geleden (2009) naast de specialisatie begeleiding bij probleemhonden voor het eerst de cursus mantrailing voor ‘fun’ aan. We gebruikten speuren zelf al als uitlaatklep voor onze eigen honden die graag met hun neus bezig waren en dit niet voldoende kwijt konden in hun dagelijkse wandelingen en bezigheden. Omdat ik er zelf erg enthousiast over was en veel plezier beleefde aan het speurwerk met mijn honden, wilde ik dit verder uitbreiden en gieten in een cursus. Ik vond een groep instructeurs bereidt deze uitdaging met mij aan te gaan, ze waren mijn eerste cursisten speuren op mensen en het mooie is 2 van hen zitten nu nog steeds gezamelijk met mij in het professionele Mantrailing team K9 search and Rescue. Later (begin 2010) zijn wij ook een hondenschool met gehoorzaamheidslessen erbij gestart. Als ik terug kijk naar enkele jaren geleden dan is er op speurgebied heel veel veranderd maar aan de andere kant ook weer niet. Zoals in elke sport, op het moment dat iets populair wordt denkt men vaak het wiel opnieuw uitgevonden te hebben of te moeten vinden. Maar speuren naar mensen is al eeuwen oud en voor de hond is er eigenlijk maar 1 grote verandering en dat is speuren naar mensen met meer afleiding en contaminatie. Wij hebben hierin zo onze eigen visie hoe men teams het beste kan begeleiden met deze afleidingen en dat is door juist geen methodes na te streven. Bij ANIMALE beschouwen we ieder speurteam als individueel team. We vinden het leveren van maatwerk erg belangrijk zowel op speurgebied als op gedragbegeleiding, onze hondenschool en alle andere diensten die wij bieden.

Hoe gingen we verder?

Wij hebben gedurende de jaren onze lessen verder ontwikkeld en bieden naast de groepscursussen sinds 2011 iedere maand ook workshops in Mantrailing aan. Al snel bleek de vraag groter dan het aanbod, speuren werd populair en we kregen steeds meer aanmeldingen. Ondertussen waren enkele zeer gemotiveerde teams bezig met het opbouwen van hun training en in 2013 zijn wij naast onze "fun" teams ook met deze groep gemotiveerde speurders ook het professionele Mantrailing team Stg. Mantrailing Limburg gestart, dat al meerdere succesvolle inzetten volbracht heeft en mensen getraceerd heeft onder leiding en instructie van Patricia Spee. Na de opstart van deze stichting werd deze meer en meer benaderd door andere trainers, hondenscholen en geinteresseerden omdat men er meer van wilden weten, met ons mee wilde kijken en speuren eveneens op het "menu" van hun hondenschool wilde zetten. Na deze grote interesse van buitenaf en de ervaringen met belangstellenden heeft de stichting belsoten om de kennisoverdracht enkel nog via ANIMALE te laten verlopen en kunt u voor alle trainingen op gebied van speuren enkel nog bij ons terecht. Naast de bestaande trainingen mantrailing en opleiding speurhondengeleiders, bieden wij sinds eind 2015 daarom ook de opleiding Recreatief Speurhondeninstructeur & de opleiding Mantrailing Instructeur SAR aan.

Kwaliteit

Omdat wij kennisoverdracht en kwalitatieve opleidingen erg belangrijk vinden, blijven wij ons zelf ook verdiepen in de materie waarvan wij denken dat enkel nog maar het tipje van de ijsberg bekend en onderzocht is. In onze visie gaat het er dan ook niet om een product te verkopen maar kennis en ervaring over te dragen. Zowel recreatieve als professionele mantrailers kunnen bij ons terecht voor hun training. Onze instructeurs zijn breed opgeleid en hebben zeer verschillende internationale seminars op het gebied van mantrailing gevolgd om alle methodes en werkwijzen die er zijn aan den lijve te ondervinden. Onze kracht zit in het bundelen van wetenschap, opleiding en eigen ervaringen van het veelvuldig werken met alle typen honden. Bij ons mogen instructeurs zich dan ook dan pas instructeur noemen na enkele jaren ervaring, tot die tijd worden ze voorgesteld als aspirant instructeur.

De opledingen zijn tevens geaccrediteerd als IMAS (International Mantrailing School - ANIMALE) Speurhondeninstructeur. Deze accreditatie staat voor vakkennis en bijscholing, ieder jaar voldoet u aan minimaal aantal bijscholing en behoudt uw accreditatie. Meer hierover wordt aan het einde van de opleiding uitvoerig uitgelegd.

Opleiding Speurhondengeleider

De opleidingen tot ANIMALE Speurhondengeleider zijn in het leven geroepen zodat men als handler kan aantonen in het bezit te zijn van gedegen theoretische en praktische kennis en men zelf een hond kan opleiden tot speurhond en eventueel zelfs tot inzetbare speurhond bij vermissingen.

De opleidingen worden op 3 niveaus aangeboden: Speurhondengeleider I , II en III. Alle delen bestaan uit 3 modules.

· Speurhondengeleider I ( module A1, A2 , A3)

· Speurhondengeleider II (module B1, B2 , B3 )

· Speurhondengeleider III ( module C1 , C2, C3 )

Allereerst de basisopleiding tot Speurhondengeleider I. Deze bevat de opbouw in Mantrailing, het juist opleiden en begeleiden van een hond richting inzetbaarheid. Het tweede deel, Speurhondengeleider II, bevat veelal een verdieping en probleemoplossing en tevens een aantal praktijkproeven* waarbij de inzetbaarheid van het team (handler en hond) centraal staat. Na afronding van deel II heeft de handler de capaciteit en certificatie om te assisteren bij real cases. De handler mag ze echter nog niet zelfstandig uitvoeren. Het derde deel, Speurhondengeleider III, bevat een groot deel didactiek ,instructie en herhaling van de theorie uit SPGI en SPG II, waarover ook een schriftelijk tentamen wordt afgenomen in module C2. Tevens worden de level 4 en 5 proeven in dit deel afgenomen. Na afronding van deel III kan de handler zelfstandig speurlessen opzetten voor beginnende teams en is de handler in het bezit van een volledige Mantrail certificatie waardoor het K9 team inzetbaar kan zijn bij real cases.

Vraag onze uitgebreide folder aan over de opleiding speurhondengeleider I, II en II middels het contactformulier!

*Certificering voor inzetbaarheid kan ook los van deze opleiding bij ANIMALE aangevraagd worden. Een volledige certificering bestaat uit een 5 tal levelproeven welke alle dubbel blind worden opgezet. Meer informatie hierover, inclusief de data, kunt u via mail of telefonisch contact bij ons aanvragen.

Data

De opleiding Speurhondengeleider I vindt plaats in 3 modules van ieder 2 dagen verdeeld over het jaar. Speurhondengeleider II start weer op 19 en 20 mei 2016. Zie de menu's voor de afzonderlijke data. Tevens zullen de modules via mail, social media en in onze agenda verspreid worden.

Opleiding Mantrail instructeur

Naast de opleiding Speurhondengeleider I , II, en III heeft ANIMALE ook de opleiding Mantrail instructeur ontwikkeld. Deze opleiding is een korte opleiding als vervolg op de voorgaande drie delen. De handler wordt in staat gesteld om zelfstandig als docent op te treden bij bijv. de opleidingen tot speurhondengeleider binnen ANIMALE of elders binnen reddingshondengroepen en Mantrailteams. Voor deze opleiding is een gedegen kynologische kennis en vooropleiding van toepassing. Tevens kunt u ook de gehele opleiding tot instructeur volgen als zijn geheel zie hierover menu Speurhondeninstructeur voor informatie.

Data

febr / maart  2017

Graag tot ziens op een van onze seminars!

Module A2 Basis en opbouw

Opleiding ANIMALE "Speurhondengeleider I" 

Module 2  Basis en opbouw & Module 3 Troubleshoot en Distractions

Instructeur:
Patricia Spee

Locatie:
Het 2 daags seminar zal plaatsvinden op lokatie in de provincie Limburg in Nederland.

Datum:

  • 21 en 22 januari  2017 (volzet) A2
  • 18 en 19 februari 2017 (volzet) A3
  • 5-7 mei 2017 (volzet) A2 en A3
lees verder

Module A1 Mantrailing introductie

 

Opleiding ANIMALE "Speurhondengeleider I" 

 

Module 1  Mantrailing introductie

Instructeurs:
Patricia Spee

Locatie:
Het 2 daags seminar zal op lokaties in de provincie Limburg in Nederland plaatsvinden. De theorie vindt plaats op onze eigen trainingslokatie waarna de praktijk in de omliggende gebieden georganiseerd zal worden.

Datum:

  • 7 en 8 januari  2017 (volzet)
  • 3,4 en 5 maart 2017 (volzet)
lees verder