educatie

Opleiding speurhondeninstructeur

Opleiding speurhondeninstructeur

Naast de bestaande trainingen mantrailing, workshops, groepslessen, seminars en opleiding speurhondengeleiders, bieden wij sinds eind 2015 nu ook de opleiding Recreatief Speurhondeninstructeur & de opleiding Mantrailing Instructeur SAR aan in Nederland, Polen en België. Duitsland staat op de planning voor 2017. 

Geschiedenis Mantrailing bij ANIMALEIMG 3255

Patricia vertelt : "Speuren is erg "hot" op dit moment. Speurhondenscholen schieten als paddestoelen uit de grond en ik vind dat een goed gegeven. Je kunt er heel veel meerwaarde mee geven aan het leven van je hond. Daarnaast is het een van de meest leuke bezigheden om samen met je hond te doen en samen te werken. Als je het professioneel aanpakt en er jaren keihard voor werkt, kun je er ook mensenlevens mee reddden en dat was nu juist mijn drijfveer om te speuren naar mensen. Het is mijn passie al heel wat jaren en dat zal nog lang zo blijven. Inmiddels heb ik samen met mijn inzetteam al flink wat ervaring opgedaan met realcase vermissingen. Iedere vermissing is anders en teamwork geeft het resultaat, zonder teamwork kun je met de beste speurhond geen resultaat bereiken. Vandaar dat ons professioneel team ook een zeer strenge toetredingsselectie heeft. Hoe graag we ook iedereen zouden willen toelaten, in het inzetteam hebben wij maar 1 doel en dat is een vermiste vinden.  In de fungroepen staat vooral het op leuke en goede wijze samenwerken met je hond op het programma en worden veel minder strenge regels gesteldt, je komt immers voor je plezier en wilt er ook bij leren. Naast funlessen bieden wij ook gespecialiseerde speurhondengeleider opleidingen, mantrailing workshops en uitgebreide seminars in binnen-en buitenland. Voor elke gepassioneerde speurder hebben we dus een plekje en een mogelijkheid om onder onze begeleiding zijn passie uit te voeren."

Als onderdeel van mijn gedragspraktijk ANIMALE bood ik zo’n 7 jaar geleden (2009) naast de specialisatie begeleiding bij probleemhonden voor het eerst de cursus mantrailing voor ‘fun’ aan. We gebruikten speuren zelf al als uitlaatklep voor onze eigen honden die graag met hun neus bezig waren en dit niet voldoende kwijt konden in hun dagelijkse wandelingen en bezigheden. Omdat ik er zelf erg enthousiast over was en veel plezier beleefde aan het speurwerk met mijn honden, wilde ik dit verder uitbreiden en gieten in een cursus. Ik vond een groep instructeurs die bereidt waren deze uitdaging met mij aan te gaan. Ze waren mijn eerste cursisten die leerden speuren op mensen. Het mooie is drie van hen zitten nu nog steeds gezamenlijk met mij in het professionele Mantrailing team K9 search and Rescue. Later (begin 2010) zijn wij ook een hondenschool met gehoorzaamheidslessen erbij gestart. Als ik terug kijk naar enkele jaren geleden dan is er op speurgebied heel veel veranderd, maar aan de andere kant ook weer niet. Zoals in elke sport, op het moment dat iets populair wordt denkt men vaak het wiel opnieuw uitgevonden te hebben of te moeten uitvinden. Speuren naar mensen is al eeuwenoud en voor de hond is er eigenlijk maar 1 grote verandering en dat is speuren naar mensen met meer afleiding en contaminatie. Wij hebben hierin zo onze eigen visie hoe teams het beste begeleid kunnen worden en dat is door juist geen methodes na te streven. Bij ANIMALE beschouwen we ieder speurteam als individueel team. We vinden het leveren van maatwerk erg belangrijk zowel op speurgebied als op gedragbegeleiding, onze hondenschool en alle andere diensten die wij bieden. Inmiddels zijn al 6 instructeurs bij ANIMALE geslaagd voor hun instructeurs diploma en wij zien er naar uit om nog meer speurinstructeurs op te leiden."

Mantrailing 102

Kwaliteit

Omdat wij kennisoverdracht en kwalitatieve opleidingen erg belangrijk vinden, blijven wij ons verdiepen in de materie waarvan wij denken dat enkel nog maar het topje van de ijsberg bekend en onderzocht is. In onze visie gaat het er dan ook niet om een product te verkopen maar kennis en ervaring over te dragen. Zowel recreatieve als professionele mantrailers kunnen bij ons terecht voor hun training. Onze instructeurs binnen ANIMALE zijn breed opgeleid en hebben zeer verschillende internationale seminars op het gebied van mantrailing gevolgd om alle methodes en werkwijzen die er zijn aan den lijve te ondervinden. Onze kracht zit in het bundelen van wetenschap, opleiding en eigen ervaringen die zijn opgedaan door het veelvuldig werken met alle typen honden en realcase vermissingen in tegenstelling tot veel trainers die zich professioneel noemen. Bij ons mogen instructeurs zich dan ook dan pas instructeur noemen na enkele jaren praktische ervaring, realcase ervaring en behaalde eigen diploma's en/of levels certificeringen. Tot die tijd worden ze voorgesteld als aspirant instructeur.

Onze opledingen zijn tevens geaccrediteerd als IMAS (International Mantrailing School - ANIMALE) Speurhondeninstructeur. Deze accreditatie staat voor vakkennis en bijscholing, ieder jaar voldoet u aan minimaal aantal bijscholing en behoudt uw accreditatie. Instructeurs die bij ons afsturderen worden aangemerkt als IMAS recreatief instrcuteur of IMAS SAR instructeur Mantrailing. Meer hierover wordt aan het einde van de opleiding uitvoerig uitgelegd.

Inhoud

De opleiding bestaat uit praktische en theoretische lessen die elkaar afwisselen. In de praktijklessen werkt u met uw eigen hond ofwel een hond die u voor de opleiding ter beschikking heeft. In een later stadium begeleidt u anderen op het spoor. In de theorielessen komt niet alleen theoretische vakkennis aan bod maar wordt ook ruim tijd ingepland voor het bekijken en beoordelen van videomateriaal van anderen en uzelf. Daarnaast bent u bekend met wetenschappelijke inzichten en de didactiek m.b.t. het speuren.

Binnen de opleiding tot speurhondeninstructeur leert u in praktische lessen eerst de basis en opbouw bij het speuren met uw eigen hond. Vervolgens wordt een vertaalslag gemaakt naar het geven van instructie aan cursisten en het herkennen en oplossen van problemen.

  • Na het afronden van de gehele cursus weet u :
  • Hoe u met een jonge hond of een volwassen hond het speuren kunt starten,
  • heeft u tools om trainingen op te bouwen en uitdagingen te bieden,
  • herkent u de moeilijkheden bij het uitwerken van een spoor met afleidingen,
  • weet u hoe u uw cursist hierbij kunt begeleiden

en bezit u over een hoge dosis theoretische kennis. Naast het praktische deel bestaat een deel van de opleiding n.l. ook uit theoretische lessen waarbij inzicht gegeven wordt over de werking van de hondenneus, de verhouding van menselijke geur op het spoor en de invloed van het weer. Met deze lessen kunt u verzekerd zijn dat u meer over de speurtheorie weet dan menig professioneel praktijktrainer. De opleiding bestaat uit 15 instructiedagen en zelfstudiedagen.

Locatie

De instructielessen vinden plaats in de omgeving van Klimmen, Nuth, Heerlen en Brunssum en worden per dag vooraf bekend gemaakt. De theoriedagen vinden plaats in : Zalencentrum Keulen , Schoolstraat te Klimmen

Vooropleiding

Om aan de opleiding te kunnen starten is kynologische voorkennis noodzakelijk. Wij verwachten van deelnemers ervaring te hebben in het geven van bijvoorbeeld gehoorzaamheidslessen en/of een ander soort training op kynologisch gebied. Verder verwachten wij dat men in het bezit is van een diploma kynologisch instructeur danwel ervaring kan overleggen. Neem contact met ons op als u twijfelt of u aan de voorwaarden van vooropleiding voldoet.

Data 2017

In 16 maart 2017 start in Nederland de 4e reeks opleiding tweetalig (engels en nederlands). U kunt meer informatie betreffende alle lesdata en kosten opvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor de Tweetalige opleiding die begin 2017 start is ook nog plek beschikbaar. Woont u in het buitenland en heeft interesse in onze opleiding, is nederland te ver reizen voor u, neem dan contact met ons op voor de start data in andere europese landen.